Hindistan ve ABD Batarya Mineralleri Tedarik Zincirlerinde Güçlerini Birleştiriyor
Kritik mineral tedarik zincirlerini güçlendirmek için önemli bir adım atılarak, Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal ve ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo bir mutabakat zaptı (MOU) imzaladı. Bakan Goyal’in Washington ziyareti sırasında imzalanan bu anlaşma, elektrikli araçlar ve temiz enerji teknolojileri için hayati önem taşıyan lityum ve kobalt gibi temel minerallerin tedarikinde iki ülke arasındaki işbirliğine odaklanıyor.
ABD Ticaret Bakanlığı, MOU’nun her iki ülkedeki bu sektörlerin dayanıklılığını artırmak için tasarlandığını belirtti. İşbirliği, ekipman, hizmetler, politikalar ve en iyi uygulamaların belirlenmesi ve geliştirilmesine odaklanacak. Bu, ABD ve Hindistan’da kritik minerallerin keşfi, çıkarılması, işlenmesi ve rafine edilmesinin yanı sıra geri dönüşüm ve geri kazanım çabalarının ticari gelişimini destekleyecek.
İmza töreninin ardından Bakan Goyal, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde yaptığı konuşmada MOU’nun daha geniş etkilerini açıkladı. Ortaklığı, yeşil enerji girişimlerini ilerletmeyi amaçlayan malzemeler, teknoloji geliştirme ve yatırım akışları için açık tedarik zincirlerini kapsayan çok boyutlu bir işbirliği olarak tanımladı.
Goyal ayrıca, bu işbirliğinin özellikle mineral kaynakları açısından zengin olan Afrika ve Güney Amerika’daki üçüncü ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesinin gerekliliğini vurguladı. Amaç, temiz enerji sektörünün artan taleplerini destekleyebilecek daha geniş bir tedarik ağı oluşturmak.
Pazartesi günü hazırlık aşamasında olduğu bildirilen yeni imzalanan MOU, daha kapsamlı bir kritik mineraller ticaret anlaşmasına doğru atılan temel bir adımı temsil ediyor. Ancak, şu anda Hindistan’ın 7.500$ değerindeki ABD elektrikli araç vergi kredisinden yararlanmasına olanak tanımıyor. Bu teşvik, ABD’nin mineral kaynakları konusunda Çin’e olan bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, Japonya geçen yıl ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi ile Japon otomobil üreticilerinin elektrikli araç vergi kredisinden daha fazla yararlanmasına olanak tanıyan bir anlaşma imzaladı. ABD-Japonya anlaşması ayrıca Çin’e olan bağımlılığı azaltma taahhüdünü ve bir dizi kritik mineral üzerindeki ikili ihracat kontrollerini yasaklamayı içeriyor, bu da bu alanda uluslararası işbirliği için bir emsal oluşturuyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.